Islamista kääntyneellä Husseinilla on viikko aikaa vakuuttaa hallintotuomioistuin – tappouhkauksia pidetään väärennettyinä

Joutsenon vastaanottokeskus sijaitsee entisen Konnunsuon vankilan tiloissa. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Kirkkoherra Kaisa Huhtalan kännykkään tuli viime sunnuntaina messun aikana synkkä viesti. Sen lähettäjä oli irakilainen Hussein, joka on odottanut elokuun alusta lähtien Maahanmuuttoviraston säilöönottoyksikössä ratkaisua uuteen turvapaikkauusintahakemukseensa.

Kotimaa uutisoi hänen tapauksestaan 22. syyskuuta.

Päätös oli kielteinen.

Joulukuussa Turun hallinto-oikeus ei vakuuttunut siitä, että Hussein on kääntynyt kristityksi. Tällä kertaa perustelut olivat muuttuneet. Nyt viranomaiset pitivät hänen saamiaan tappouhkauksia väärennettyinä.

– Husseinilla oli elokuussa Joutsenon säilöönottoyksikössä puhuttelu. Hän on sisäänpäin kääntynyt ja hiljainen mies, joka ei tälläkään kertaa onnistunut vakuuttamaan viranomaisia, Huhtala pahoittelee.

Hussein on ollut aktiivisesti mukana Huhtalan johtamassa Porin Teljän seurakunnan toiminnassa. Hänet pidätettiin juuri kun hän oli aloittamassa messuavustajakoulutuksen.

Huhtala on nähnyt Husseinin sukulaisiltaan saamansa uhkausviestit.

– Edessä on karkotus Irakiin, ellei hänen avustajansa onnistu vakuuttamaan hallinto-oikeutta uhan todenperäisyydestä. Hallinto-oikeus voi pysäyttää maasta poistamisen antamalla täytäntöönpanokiellon.

HUHTALA IHMETTELEE viranomaisten tapaa määritellä kääntyneiden uskon vahvuutta.

– Viranomaiset ajattelevat, että arkaa uskoa vainotaan vähemmän kuin vahvaa uskoa.

Huhtala muistuttaa, että islamista luopuminen on sharian mukaan kuolemanrangaistuksen alainen rikos. Islamista ei voi luopua vähän eikä kuolemantuomiossa ole aste-eroja.

– Puhuin juuri Husseinin kanssa puhelimessa. Hän on ahdistunut ja pelkää. Viimeksi kerroin Kotimaalle hänen vahvasta lapsenuskostaan. Nyt henkinen kestävyys on suurella koetuksella.

Huhtala pitää karkotettuihin yhteyttä Irakiin, jos se on suinkin mahdollista. Jotkut katoavat ja jotkut piileskelevät missä pystyvät ja etsivät keinoja päästä uudelleen pois maasta.

– Suku ei ota heitä vastaan. Jos esimerkiksi vanha äiti haluaisikin tarjota suojaa, hänellä ei ole siihen mahdollisuutta. Luopion hyväksyminen saattaa koko suvun vaaraan.

Huhtala muistuttaa, että Irakin viranomaisilla ei ole epävakaassa maassa mahdollisuutta eikä usein haluakaan suojella islamista luopuneita.

– Kuulemme joka päivä uutisia säilöön viedyistä irakilaisista. Monet heistä ovat kääntyneitä, seurakuntien aktiivisia jäseniä. Jos yksi jäsen kärsiin, kaikki kärsivät. Ei pidä sulkea silmiä veljien ja sisarten vakavalta vaaralta. Pyydän kristittyjä rukoilemaan heidän puolestaan, Kaisa Huhtala vetoaa.

Edellinen artikkeliTalousvaikeuksissa oleva Kansanlähetys irtisanoo 13 henkeä, myös työkaudella olevia lähetystyöntekijöitä
Seuraava artikkeliKirja-arvio: Merete Mazzarellan henkilökohtainen kirja uskosta on myös katsaus pohjoismaiseen keskusteluun uskonnosta ja ateismista

Ei näytettäviä viestejä